Polityka prywatności

1. Nazwa, adres oraz dane kontaktowe administratorów danych osobowych.

Administratorami danych osobowych użytkowników („Administratorzy”) („Użytkownicy”) sklepu internetowego Dodomku, znajdującego się pod adresem: „zywiec-zdroj-sklep.pl” („Sklep”) są:

a) właściciel Sklepu– firma Przedsiębiorstwo Innowacyjne Adam Królikowski, nr NIP 5881981703, adres: ul. Innowacji 3, 84­217 Szemud („Dodomku”);
b) właściciel oraz administrator domeny internetowej „zywiec-zdroj-sklep.pl” – Żywiec Zdrój S.A. z siedzibą w Cięcinie, ul. Św. Katarzyny 187, 34-350 Cięcina („Żywiec Zdrój”).
a) Administratorzy wyznaczyli inspektorów ochrony danych osobowych, z którymi można się skontaktować w kwestiach dotyczących przetwarzania danych: w przypadku Dodomku: rodo@dodomku.pl lub korespondencyjnie, na podany wyżej adres;
b) w przypadku Żywiec Zdrój: iod.zywiec-zdroj@danone.com lub korespondencyjnie, na podany wyżej adres.


2. Prawa przysługujące Użytkownikom


Administratorzy zapewniają Użytkownikom następujące prawa, w związku z przetwarzaniem ich danych:

a) prawo do informacji o przetwarzaniu Państwa danych osobowych, tj. potwierdzenia, czy przetwarzane są Państwa dane oraz prawo dostępu do Państwa danych (art. 15 RODO);
b) prawo żądania sprostowania Państwa danych (art. 16 RODO);
c) prawo żądania usunięcia Państwa danych (art. 17 RODO);
d) prawo żądania ograniczenia przetwarzania Państwa danych (art. 18 RODO);
e) prawo do przeniesienia Państwa danych (art. 20 RODO);
f) prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych (art. 21 RODO i art. 6 ust. 1 lit. f) RODO)
W sytuacji, gdy podstawą przetwarzania danych jest udzielona zgoda, Użytkownikom przysługuje również możliwość cofnięcia udzielonej zgody w dowolnym czasie. Użytkownicy mają również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli uważają, że ich dane są przetwarzanie przez Administratorów w sposób niezgodny z prawem. Organem nadzorczym w Polsce jest: Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych z siedzibą w Warszawie (ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa). Użytkownicy mogą żądać realizacji wskazanych wyżej uprawnień niezależnie od każdego z Administratorów.


3. Jakie dane osobowe gromadzimy i dla jakich celów?

 

W celu i zakresie niezbędnym do realizacji zamówienia, Administratorzy mogą gromadzić następujące dane osobowe: imię i nazwisko, adres korespondencyjny, adres e-mail, numer telefonu (zakres danych kontaktowych uzależniony jest od wybranej przez Użytkownika formy dostawy), jak również numer rachunku bankowego / ew. numer karty płatniczej – jeśli transakcja została opłacona kartą. W związku z korzystaniem z serwisu internetowego, Administratorzy mogą również przetwarzać adres IP Użytkownika oraz pliki cookies.

Administrator danych, Dodomku, może przetwarzać dane Użytkowników w następujących celach:

a) realizacji zamówienia dokonanego w Sklepie, w tym w celach kontaktowych i dokonania wysyłki (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. b RODO, tj. realizacja umowy, której osoba, której dane dotyczą jest stroną);
b) dokonania rozliczeń podatkowych i finansowych (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. c RODO, tj. niezbędność przetwarzania do wypełnienia obowiązku prawnego, ciążącego na administratorze);
c) rozpoznawania zgłoszonych reklamacji (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. f RODO, tj. realizacja prawnie uzasadnionego interesu administratora);
d) ustalenia, zabezpieczenia i dochodzenia ewentualnych roszczeń (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. f RODO, tj. realizacja prawnie uzasadnionego interesu administratora).
a) Administrator danych, Żywiec Zdrój, może przetwarzać dane Użytkowników w następujących celach: niezbędnych do prowadzenia działalności gospodarczej Administratora, w tym w celach statystycznych, analitycznych, marketingowych (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. f RODO, tj. realizacja prawnie uzasadnionego interesu administratora);
b) administrowania stroną internetową znajdującą się pod adresem www.zywiec-zdroj-sklep.pl, w tym udzielania odpowiedzi na pytania zadane przez formularz kontaktowy oraz obsługi konta Użytkownika (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. f RODO, tj. realizacja prawnie uzasadnionego interesu administratora);
c) ustalenia, zabezpieczenia i dochodzenia ewentualnych roszczeń (podstawa: art. 6 ust. 1 lit. f RODO, tj. realizacja prawnie uzasadnionego interesu administratora).


Dane niezbędne do wykonania dostawy zamówionych przez Użytkownika towarów zostaną wydrukowane na etykiecie paczki i przekazane firmie kurierskiej realizującej dostawę.

Danych kontaktowych używamy również w celu potwierdzenia złożenia zamówienia, powiadomienia o zaksięgowaniu płatności, o nadaniu przesyłki, o doręczeniu przesyłki, o wystawieniu faktury, o zmianach w zamówieniu, o braku płatności a także do kontaktu w przypadku problemów z realizacją lub dostawą zamówienia.

Do każdego doręczonego zamówienia wystawiamy fakturę VAT. Jeśli nie zdecydujesz inaczej, faktura zostanie wystawiona na dane z adresu dostawy. Jesteśmy ustawowo zobligowani do tworzenia Jednolitego Pliku Kontrolnego, który zawiera dane kontrahentów i jest przekazywany Administracji Podatkowej.
Administratorzy oświadczają, że dane Użytkowników nie będą przekazywane poza EOG oraz nie zostaną objęte mechanizmem profilowania.

4. Komu przekazujemy dane?


Administrator danych, Dodomku, może przekazywać dane Użytkowników następującym podmiotom:


a) świadczącym usługi outsourcingowe dla Administratora (w tym IT, hostingowe, prawne);
b) organom publicznym, na podstawie wymogów ustawowych;
c) firmom kurierskim, przewoźnikom.


Administrator danych, Żywiec Zdrój, może przekazywać dane Użytkowników następującym podmiotom:


a) świadczącym usługi outsourcingowe dla Administratora (w tym IT, hostingowe, prawne);
b) organom publicznym, na podstawie wymogów ustawowych;
c) powiązanym z Administratorem gospodarczo.


Dane Użytkowników będą przetwarzane przez czas realizacji zamówienia, a po jego dostarczeniu, przez czas przedawnienia roszczeń wynikający z przepisów prawa. Dane niezbędne do dokonania rozliczeń podatkowych i księgowych, będą przetwarzane przez czas niezbędny do prowadzenia ksiąg rachunkowych, tj. 5 lat, zgodnie z ustawą o rachunkowości.

5. Adres IP oraz pliki cookies

Adres IP

W momencie gdy Użytkownik składa zamówienie w Sklepie, zakłada konto lub loguje się do swojego konta, zapisujemy adres IP Użytkownika, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości co do tego kto złożył zamówienie, wprowadził w nim zmiany, zarejestrował się, móc te wątpliwości rozstrzygnąć.
Dane będą przetwarzane […]

Pliki cookies – dane zanonimizowane

W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www.zywiec-zdroj-sklep.pl oraz jej treści do profilu Użytkownika, możemy zapisywać aktywności Użytkownika w plikach cookies. Cookies to pliki tekstowe przechowywane na urządzeniu końcowym Użytkownika.


Możemy zbierać od Państwa dane osobowe poprzez stosowanie plików cookie i innych technologii. Taka sytuacja może mieć miejsce, gdy odwiedzają Państwo stronę zywiec-zdroj-sklep.pl (w tym korzystają z funkcjonalności strony), oglądają nasze promocje online lub korzystają z naszych/obcych aplikacji mobilnych, a dane mogą obejmować
następujące informacje:


a) Informacje na temat używanej przez Państwa przeglądarki i systemu operacyjnego,
b) Adres IP używanego przez Państwa urządzenia,
c) Odwiedzone przez Państwa strony internetowe Żywiec Zdrój czy spółek z grupy spółek
Danone,
d) Linki, wybrane przez Państwa w ramach interakcji z naszym serwisem.


Korzystamy również z usług zewnętrznych, takich jak Google Analytics, w celach analitycznych oraz statystycznych, w tym uzyskania informacji, w jaki sposób korzystają Państwa z Serwisu. Szczegóły dotyczące przetwarzania danych przez Google Ireland Ltd., jak również zasady działania narzędzia Google Analytics dostępne są na stronie: https://policies.google.com/privacy?hl=pl.
Dodatkowo, korzystamy z wtyczki do portalu społecznościowego Facebook (Facebook Pixel); wtyczka oznaczona jest logo Facebooka. Podmiotem obsługującym portal Facebook jest Facebook Inc., natomiast za działania spółki w UE odpowiedzialny jest Facebook Ireland Ltd. Informujemy, że dostawcy wtyczek mogą przetwarzać dane we własnych celach i w innym zakresie. Szczegóły dotyczące przetwarzania danych przez ww. dostawcę znajdują się na stronie: https://www.facebook.com/policy.php; natomiast informacje dotyczące korzystania z wtyczki dostępne są pod adresem: https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

Do czego wykorzystujemy pliki cookies:


a. do zapisywania zawartości Państwa koszyka (niezbędne do złożenia zamówienia),
b. w celu uwierzytelnienia Użytkownika, dzięki czemu nie trzeba się logować przy przejściu z jednej podstrony na drugą,
c. do udzielenia odpowiedzi na wiadomości wysłane poprzez zakładkę „pomoc online”.
d. do zapisywania ustawień, którymi sterujesz podczas korzystania ze strony www.zywiec-zdroj-sklep.pl , na przykład wybranego języka, typu widoku koszyka, wyszukiwarki zaawansowanej.
e. do analizy statystycznej ruchu na stronie, przesyłając zanonimizowane informacje do Google Analytics.
f. do rozliczania programów partnerskich.
g. do prezentacji na stronie Sklepu lepiej dopasowanych produktów, na przykład takich, które oglądałeś podczas ostatniej wizyty u nas, produktów podobnych lub komplementarnych.
g. do wyświetlania zindywidualizowanych reklam Sklepu na innych stronach internetowych (np. na stronach portali informacyjnych).


W ramach korzystania ze Sklepu, możemy zbierać następujące rodzaje plików cookies:


a) niezbędne pliki cookies: są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.
b) analityczne pliki cookies: umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli Użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
c) personalizujące pliki cookies: służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.
d) Targetujące pliki cookies: mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

  • Kurier

    Skorzystaj z dostawy kurierskiej na terenie Polski.
  • Bezpieczna płatność

    Zapewniamy najwyższą technologię zabezpieczeń płatności.
  • Kontakt

    Infolinia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 17.00. Opłata za połączenie zgodna z taryfą Twojego operatora.